Ahvenanmaan kalankasvatuslaitos sai aurinkopaneeleilla toteutetun pumppuautomatiikan

Aurinkopaneelien ja UTU Automation Oy:n kehittämän sovellutuksen avulla pystytään ohjaamaan ja seuraamaan automatiikkaa reaaliajassa. Nämä laitteistot sopivat oivallisesti kohteisiin, joissa sähköä ei ole saatavilla, sillä ne toimivat myös itsenäisesti. Lue toteutuksestamme Ahvenanmaan kalankasvatuslaitokselle.

Automatiikka kalankasvatuslaitokselle

Olemme toimittaneet syksyllä 2020 4,0 kW pumppaamon Ahvenanmaalle kalankasvatuslaitokseen. Tähän toimitukseen tarvittiin 14 aurinkopaneelia, joiden teho on 370 W/kpl. Toteutuksessa käytetyt aurinkopaneelit ovat myöskin kotimaassa valmistettuja. Erityisesti tätä tarkoitusta varten suunniteltu neljän kilowatin tehoinen pumppu on ainoa laatuaan Suomessa, ja se toimii yksinomaan aurinkokennojen avulla.

UTU Automationin toimitukseen kuului järjestelmän mitoituksen lisäksi tarvittava automaatiokeskus ohjelmineen, aurinkopaneelit sekä aurinkopaneeleiden asennustelineet. Koska kaikki ohjelmat ja parametroinnit tehdään valmiiksi ennen toimitusta, käyttöönotto kohteessa on helppoa. Tarvittaessa Tosibox-etäyhteyden avulla voidaan myös päivittää ohjelmia ja parametrejä.

Saavutetun energiansäästön lisäksi tämä sovellutus on erinomainen ratkaisu varsinkin silloin, kun sähköä ei ole saatavilla ja generaattoreita ei haluta käyttää niiden tuottaman melun tai päästöjen takia. Laitteisto toimii tarvittaessa itsenäisesti. Mikäli halutaan käyttää etäohjausta, ainoa vaatimus on toimiva 4G-verkko.

Täysin automaattinen toiminta taajuusmuuttajan ja logiikan avulla

Tämä UTU Automationin kehittämä sovellutus toimii ilman akustoa täysin automaattisesti. Automatiikka käynnistää pumppauksen, kun paneelit tuottavat riittävästi sähköenergiaa ja vastaavasti pysähtyy hallitusti, kun aurinkopaneelien tuottama sähköenergia laskee asetetun raja-arvon alle.

Sovellutus perustuu Mitsubishi Electric’n FR-F840 -sarjan taajuusmuuttajaan, joka on suoraan kytketty aurinkopaneeleihin. Aurinkopaneelit on valittu ja kytketty niin, että niistä saadaan taajuusmuuttajille soveltuva käyttöjännite. Automatiikka on toteutettu tässä taajuusmuuttajamallissa vakiona olevalla ohjelmoitavalla logiikalla ja taajuusmuuttajan PID-säätöparametreilla.

Täydellinen etäohjaus ja -hallinta

Tämä sovellutus on täysin etäohjattavissa ja valvottavissa, sillä GSM – kommunikointi ja hälytykset toteutetaan Mitsubishi Electric’n  Alpha – sarjan logiikalla. Täydellinen etähallinta ohjelmointiin saadaan Tosibox Lukko 150 etäyhteyslaitteella.

Tutustu tässä toteutuksessa käyttämiimme tuotteisiin:

Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli